Star Wars: The Clone Wars (2008)

„Войната на клонираните” не само бележи един нов етап в анимацията на рисуваните филми по междузвездни войни, сравнена с качеството на онези, които се въртяха по Cartoon Network, но и се оказа и доста забавно филмче. Историята влиза в пряко противоречие с игралните си събратя, поради факта че Анакин си има падуан, но какво пък – малката ученичка е изключително приятен персонаж, който доставя и огромната част от колорита на продукцията, така че предполагам дори най-върлите любители на сагата на Джордж Лукас бързо ще забравят този факт.

„Войната на клонираните” е основно комедия. Леко пародйна и отправяща доста шеговити погледи към първоизточника си, със свежи скечове и диалози и любопитна, до известна степен, история. И много екшън. Накратко - с доста приключения и малко забава, някак неусетно започваме да осъзнаваме мащабите на онова, което се случва в пълнометражната игрална сага. Друга дълбочина недейте търси – филмът е правен само и единствено с целта да забавлява и може би да обере още някой плод от дървото на три десетилетната идея. Пък и се цели повече в детската аудитория.

Сюжетът е доволно тривиален – Анакин и Оби Уан са натоварени с изключително важната мисия да спасят намирисващото отроче на Джаба. И естествено силите на злото са на мнение, че щом една джедайска мисия е важна, то тя трябва да се провали. За капак на това съветът е решил, че краставите магарета трябва да се държат в една кошара и изпраща на Анакин падуан, лика прилика с него самия, само че от женски пол. И нека шоуто започне.

Споменатото качество на анимацията, обаче, си има и някои дребни кусури. Някак си поотвикнахме от това да виждаме толкова вдървени движения от анимационните персонажи. Пък и е неочаквано да го видиш в продукция на иначе известните с добрите си специални ефекти младежи от Лукасфилм.

Или накратко – ако имате достатъчно време за губене и ви се зяпа шаренийка, на която да се покискате, спокойно можете да го употребите за „Войната на клонираните”. Ако ли пък не – нищо няма да изгубите ако пропуснете.