Starship Troopers 3: Marauder (2008)

Ей такива филми трябва да останат завинаги в аналите на кинематографията, и то специално в графата "Как да не се прави"; ама никога, никъде и с никой. Или, ако мога да си позволя, така, да перифразирам големия виртуоз на фантастичното перо и, по злополучно съвместителство, първоизточник на цялата кинопоредица (както и това нещастно отроче, в частност) Робърт Хайнлайн - вечен позор за пехотата!

Някой ще си рече, че щом нещо е вече трета част, то, ако не са се понаучили, барем са влезли в някакъв собствен коловоз. Наистина, още началната екранизация на Верховен ни отказа моменталически от идеята, че ще има нещо дори бегло общо с оригиналната творба - но поне беше ефектен, високобюджетен екшън. Продължението му, на свой ред, излезе директно на DVD по време на краткия бум на тази мода, и отмина доста незабелязано, при това напълно резонно – с оглед качествата си на второразредно филмче. И ето - трета част - отново на голям екран. Нещо повече, в ролята на Джон Рико се завръща Каспър ван Дийн, изпълняващ я и в първия филм, което навява отчаяни асоциации поне за добра пукотевица. Но, уви - не и този път.

За сметка на това третото издание на звездните рейнджъри силно напомня на конвейерните полуекшъни, полуужаси от осемдесетте, че и не с особено по-добра визия, вероятно в резултат на силно свития си бюджет, който изглежда по някакъв осмотичен път е засегнал и сценаристите. Не, наистина - лично и искрено не бях очаквал да видя елементи от "Скенери" през 2008-ма. А и буболечките вече дори не трогват повече от онази реклама на шампоан с Дейвид Духовни, "Еволюция", да речем. За сметка на това, обаче, актьорската игра е неузнаваемо слаба, диалогът - още по-кекав, а декорите може и да са достойни за дългогодишен фантастичен сериал, но в никакъв случай не пасват на пълнометражна продукция, която да претендира за нещо повече от Б-филм, както обичат да казват американците.

Сигурно вече си задавате въпроса, защо съм го гледал този. Добър въпрос, наистина, и трябва да ви призная, че и аз продължавам да се питам същото, макар че си имам съответното извинение - заради марката, в общи линии, и по-конкретно – заради участието на Джолийн Блейлок. Но явно последната за момента ще си остане по-популярна като командир Т'Пол от "Ентърпрайс". И все пак, ако имах навика да оценявам числено по лични впечатления филми, може би заради факта, че човек има в какво малко да оплакне очи, бих могъл, евентуално, да покача резултата от чиста двойка на две плюс. Ама много евентуално.