The Dark Knight (2008)

Черният рицар (2008)

Този може и да е най-добрият филм в цялата Батман поредица до момента според всеобщо върлуващото мнение, но кой знае защо не ме впечатли особено - всъщност на места откровено ми и досади. Не ме разбирайте погрешно - "Черният рицар" си е съвсем наред сам по себе си, а покойният Хийт Леджър разсейва за някакви скоротечни и неусетни секунди всякакви съмнения и притеснения, че не може да замести митичния Джак Никълсън в ролята на Жокера. Което може би бе и единственият ми сериозен предрасъдък към новия член на серията. И всичко останало батманско си му е на място, където като че ли опираме и до същината на проблема.

А сърцевината на този проблем е, че човекът-прилеп е вероятно най-експлоатирания герой в дългата история на кинематографията след Агент 007, и това винаги се отразява на безкрайните поредици с участието на съответния герой по един и същи начин - изчерпват се, разводняват се, и в крайна сметка стават банални. И колкото и нови актьори да се намъкват под неговата кожа и тази на обичайните заподозрени наоколо - тук, между другото, са подменени до един спрямо предишните филми - колкото и добри изпълнители да са, шаблонът си е шаблон, и с всяка нова продукция отеснява все повече. Пък в същата степен това важи и за сценаристите, в крайна сметка - една добра причина "Черният рицар" да е изпълнен все с познати персонажи.

Извън това, иначе, филмът спокойно може да мине ако не за внушителен, то поне за впечатляващ. Едно на ръка актьорският състав - Крисчън Бейл, вече споменатият Хийт Леджър, Арън Екхарт, Майкъл Кейн, Гари Олдман, Морган Фриймън - само съчетанието от подобни имена е достатъчно да те залепи за екрана. Напоследък вече става тривиално и да се каже, че ефектите са на високо ниво, особено пък ако говорим за суперпродукция от калибъра на "Черният рицар", а не за някоя второразредна. Действието е наситено и бързо, също няма някакви очевидни пропуски и недомислици на негова сметка.

Така че, общо взето, в която и група зрители да попадате, едва ли има място за особени разочарования. Ако сте заклет почитател на Батман, местата на първите редици са запазени за вас. Ако не сте гледали по някаква случайност друг филм от поредицата - също, както и ако сте гледали един-два досега - тогава няма начин да съжалявате. Може би единствено ако попадате сред тези с рядкото съчетание от зрителски черти хем да сте запознати с повечето продукции, хем едновременно с това да не сте специално чак пък фен - като мен - има и малък шанс лекичко да досади и на вас.